|

How many languages are recognised in the 8th Schedule of the Indian Constitution ? / भारतीय संविधान की आठवीं अनुसूची में कितनी भाषाओं को मान्यता दी गई है?

How many languages are recognised in the 8th Schedule of the Indian Constitution ? / भारतीय संविधान की आठवीं अनुसूची में कितनी भाषाओं को मान्यता दी गई है?

 

(1) 22
(2) 16
(3) 20
(4) 14

(SSC Multi-Tasking Staff Exam. 30.04.2017)

Answer / उत्तर :-

(1) 22

Explanation / व्याख्या :-

The 8th Schedule to the Constitution of India lists the official languages of India.As per Articles 344(1) and 351, it consists of the following 22 languages: Assamese, Bengali, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Sindhi, Tamil, Telugu, Urdu Bodo, Santhali, Maithili and Dogri. / भारत के संविधान की 8वीं अनुसूची में भारत की आधिकारिक भाषाओं को सूचीबद्ध किया गया है। अनुच्छेद 344(1) और 351 के अनुसार, इसमें निम्नलिखित 22 भाषाएं शामिल हैं: असमिया, बंगाली, गुजराती, हिंदी, कन्नड़, कश्मीरी, कोंकणी, मलयालम, मणिपुरी , मराठी, नेपाली, उड़िया, पंजाबी, संस्कृत, सिंधी, तमिल, तेलुगु, उर्दू बोडो, संथाली, मैथिली और डोगरी।

Similar Posts

Leave a Reply