CISF | CRPF Tradesman | Current Affairs | SSC GD

NATIONAL CURRENT AFFAIRS (2021) For CISF, SSC GD, CRPF. (Ques 11-20)

NATIONAL CURRENT AFFAIRS (2021)

Ques 11: Which ministry has launched SATYABHAMA Portal which was developed by the National Informatics Centre? (किस मंत्रालय ने सत्यभामा पोर्टल लॉन्च किया है जिसे राष्ट्रीय सूचना विज्ञान केंद्र द्वारा विकसित किया गया था?)

  1. Ministry of MSMEs/एमएसएमई मंत्रालय
  2. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship/कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय
  3. Ministry of Human Resource and Development/मानव संसाधन और विकास मंत्रालय
  4. Ministry of Mines/खान मंत्रालय

Ans: Option D

Ques 12: According to NITI aayog, which of the following states is at the top in the India Innovation Index 2019? (एनआईटीआई के अनुसार, भारत इनोवेशन इंडेक्स 2019 में निम्नलिखित में से कौन सा राज्य शीर्ष पर है?)

  1. Tamil Nadu/तमिलनाडु
  2. Maharashtra/महाराष्ट्र
  3. Haryana/हरियाणा
  4. Karnataka/कर्नाटक

Ans: Option D

Quest 13: What is the rank of India in the Human Capital Index 2020? (मानव पूंजी सूचकांक 2020 में भारत का रैंक क्या है?)

  1. 132
  2. 116
  3. 121
  4. 102

Ans: Option B

Ques 14: Which city of India is the top ranked city in the 2020 Smart City Index of IMD? (आईएमडी के 2020 स्मार्ट सिटी इंडेक्स में भारत का कौनसा शहर अव्वल स्थान पर है?)

  1. Hyderabad/हैदराबाद
  2. Kolkata/कोलकाता
  3. Bengaluru/बेंगलुरु
  4. Mumbai/मुंबई

Ans: Option A

Ques 15: Which state has launched ‘Rozgar Setu’ Yojana to support and provide employment to the migrant workers? (किस राज्य ने प्रवासी श्रमिकों को रोज़गार और सहायता प्रदान करने के लिए ‘रोज़गार सेतु’ योजना शुरू की है?)

  1. Telangana/तेलंगाना
  2. West Bengal/पश्चिम बंगाल
  3. Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. Maharashtra/महाराष्ट्र

Ans: Option C

Ques 16: What is the name of the mission launched by the government of India to send medical aid to five Island nations in the Indian Ocean? (हिंद महासागर में पाँच द्वीप देशों को चिकित्सा सहायता भेजने के लिए भारत सरकार द्वारा शुरू किए गए मिशन का नाम क्या है?)

  1. Mission Dhanyawad/मिशन धन्यवाद्
  2. Mission Karwar/मिशन करवार
  3. Mission Dakshin Dhruv/मिशन दक्षिण ध्रुव
  4. Mission Sagar/मिशन सागर

Ans: Option D

Ques 17: ‘Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana’ is an initiative of which Indian state/UT? (‘राजीव गांधी किसान न्याय योजना’ भारत के किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश की एक पहल है?)

  1. Chhattisgarh/छत्तीसगढ
  2. Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
  3. Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. Maharashtra/महाराष्ट्र

Ans: Option A

Ques 18: Name the initiative which was launched by the Human Resource and Development Ministry along with AICTE for students to fight COVID-19? (छात्रों को COVID -19 से लड़ने के लिए AICTE के साथ मानव संसाधन और विकास मंत्रालय द्वारा शुरू की गई पहल का नाम बताइए?)

  1. Shagun/शगुन
  2. Samrath/सम्राठ
  3. Samridhi/समृधि
  4. Samadhan/समाधान

Ans: Option D

Ques 19: Which Ministry has launched the web-portal named ‘YUKTI’ with a dashboard to monitor and record the efforts and initiatives of the ministry? (किस मंत्रालय ने मंत्रालय के प्रयासों और पहलों की निगरानी और रिकॉर्ड करने के लिए डैशबोर्ड के साथ ‘युक्ति’ नाम का वेब-पोर्टल लॉन्च किया है?)

  1. Ministry of Tourism/पर्यटन मंत्रालय
  2. Ministry of Home Affairs/गृह मंत्रालय
  3. Ministry of Human Resource and Development/मानव संसाधन और विकास मंत्रालय
  4. Ministry of External Affairs/विदेश मंत्रालय

Ans: Option C

Ques 20: The Union Cabinet approves the amalgamation of 10 Public Sector Banks into _______________ Public Sector Banks in effect from April 1, 2020? (केंद्रीय मंत्रिमंडल ने 1 अप्रैल, 2020 से 10 सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों को _______________ सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों में शामिल करने की मंजूरी दी है?)

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Ans: Option C

Similar Posts

Leave a Reply